Виетнам иска да произвежда тройно повече ВЕИ енергия

Виетнам планира да утрои количеството електроенергия, което произвежда от възобновяеми източници, и ще се бори за увеличение с 26 процента на използването на слънчева енерргия в домакинствата до 2030 г., обяви министър-председателят Нгуен Хуан Пуч в интервю пред Ройтерс. Наред с това той се надява страната да съуменн да използвате своите около 20 милиона тона резерви от редкоземни елементи. Това, по думите му, нарежда Виетман на трето място в света в изграждането на новоенергийни технологии.

“Виетнам е благословен с огромен потенциал за развитие на чиста енергия от възобновяеми източници”, каза Пуч.

Редкоземните елементи са от съществено значение за развитието на нови технологии като вятърни турбини, електрически автомобили, слънчеви панели и смартфони.

Що се касае до ВЕИ, Виетнам се стреми да насърчава развитието на възобновяемата енергия, за да намали нарастващата си зависимост от въглищата за производство на електроенергия. Според стратегията си за развитие на възобновяемата енергия до 2030 г. Виетнам следва да намали употребата на въглищни продукти с 40 милиона тона.

Виетнам ще консумира 156,6 милиона тона от горивото до 2030 г., според доклад от 2016 г., публикуван на уебсайта на Министерството на промишлеността и търговията. По това време електроцентралите, работещи с въглища, ще осигуряват 53% от общия електроенергиен капацитет на Виетнам – в сравнение със сегашното равнище от 45%, казва министерството. Водноелектрическият потенциал на страната е напълно изчерпан. Това е причината,поради която правителството се надява, че Виетнам ще “увеличи производство на електрическа енергия от възобновяеми източници, от около 58 милиарда киловатчаса през 2015 г. до 101 милиарда киловатчаса през 2020 г. и 186 милиарда киловатчаса през 2030 г.”, според Пуч.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*