Първата система за съхранение на енергия с втечнен въздух заработи в Манчестър

В Манчестър бе открита първата в света система за съхранение на енергия чрез втечнен въздух (СЕВВ), която би могла да соведе до пробив на глобалния пазар на електроенергия. Инсталацията на Highview Power се намира в Бъри, близо до Манчестър, и е първата, която демонстрира как работи технологията в електроенергийната мрежа.

Поддръжниците на СЕВВ технологията твърдят, че тя може да бъде съперник на повечето други технологии за съхранение на електричество като комуналните батерии, благодарение на потенциала си да осигурява по-ниски разходи за съхранение при работа със значителни периоди от време. Наред с това СЕВВ системите могат даработят до 40 години, далеч по-дълго от повечето технологии за батерии.

Технологията работи чрез охлаждане на въздуха до -196°С, при което той преминава в течна форма. Това позволява въздухът да се съхранява в резервоари под високо налягане. Когато е необходима допълнителна енергия, течността се изпомпва и загрява, за да се превърне обратно в газ. Той може да се използва за задвижване на електрически турбини.

Системите за съхранение на електроенергия,които ммогат да бъдат свързани в мрежа, са от ключово значение за съхраняването на енергията, добита от възобновяеми източници. Наличието на надеждни, дълготрайни и евтини акумулиращи системи е решаващо за прехода къмнисковъглероден електроенергиен сектор.

Проектът в Макчестър ще бъде използван от мрежовия агрегатор Kiwi Power за предоставяне на енергия “по заявка” къ националната електропреносна мрежа. Той има капацитет да захранва около 5000 средноголеми домове в продължение на около три часа, заяви директорът на Highview Гарет Брет. Фирмата очаква технологията да се разрасне до стотици мегавати, за да може да отговори на търсенето на енергия дори и в големите градове. Това означава, че СЕВВ централите ще могат лесно да съхраняват достатъчно чиста електрическа енергия, произведена от една местна ветроенергийна ферма край дадено градче, например с около 100 000 жилища, в продължение на няколко дена поред, а не само за няколко часа, посочи фирмата в изявление.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*