На Острова: здравните и социални разходи от емисиите на колите костват 6 млрд. лири годишно

Осъзнаването на рисковете за здравето, породени от замърсяването на въздуха, вече е факт, но последните проучвания стряскат с измеренията на тези щети. Само в Обединеното кралство финансовата „цена“ на мръсния въздух се измерва в 6 милиарда лири годишно – толкова е натоварването за националната здравноосигурителна система заради заболяванията, породени от въздушното замърсяване.

Университетите в Оксфорд и Бат са направили проучването, възложено от “Глобалнен план за действие” – екологично-ориентирана благотворителна организация, която подготвя предстоящия национален Ден на чистия въздух в Обединеното кралство (21 юни). Изследването сочи, че последиците за здравето, причинени от емисиите от дизеловите превозни средства, са около 20 пъти повече от тези от електрическите превозни средства и поне пет пъти повече от тези, свързани с бензиновите автомобили.

“Автомобилите и микробусите са отговорни за 10 000 ранни смъртни случая всяка година, а дизеловите автомобили са основният проблем”, каза д-р Кристиян Бранд, доцент в Школата по география и екология при Университета в Оксфорд и съпредседател на Британския център за енергийни изследвания. “Оценката на ефектите върху здравето, свързани с дизеловите автомобили, е поне пет пъти по-голяма от тази, свързана с бензиновите превозни средства, и около 20 пъти по-голяма от тази на електрическите превозни средства. Тези резултати повдигат важни въпроси – за това как най-добре да се разработят и приложат ефективни и справедливи стратегии за качеството на въздуха и транспорта“.

Праховите частици и NOX емисиите допринасят за множество сериозни здравни състояния, включително сърдечни заболявания, астма, белодробни заболявания и рак.

Изследването предоставя допълнителни доказателства, че една амбициозна стратегия за качеството на въздуха би осигурила значителни икономически ползи, подчерта Крис Гол, старши партньор в „Глобален план за действие“. „Да заменим чедна четвърт от пътуванията с автомобил в градските зони с ходене или колоездене може да спести над 1,1 млрд. лири годишно – разходите за здравни щети”, каза той.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*