Световният съвет за зелено строителство предизвиква индустрията

Световният съвет за зелено строителство отправи предизвикателство към компаниите по целия свят: да гарантират, че сградите са нулевоемисийни, не по-късно от 2030 г. Тази цел следва да даде пример за това как трябва да изглежда „усъвършенстваното“ действие за спасяване на климата – и да даде „ускорение“ на световния зелено-сграден сектор.

“Обещание за сгради с нулеви нетни емисии“ е инициатива, която предизвиква строителните компании и фирмите за недвижими имоти да отстранят експлоатационните въглеродни емисии от портфолиото си до 2030 г., за да помогнат на сектора да осъществи своя принос за ограничаване на глобалното затопляне до по-малко от два градуса.

От участващите фирми се очаква да проследяват и докладват за енергийните и емисионните характеристики на сградите си, както и да насърчават своите доставчици и партньори да възприемат целта.

Търговският мол Majid Al Futtaim, инженеринговата фирма Integral Group и Signify (по-рано Philips Lighting) са първите компании, които се присъединят към новата инициатива.

“Този нов ангажимент е огромна крачка напред по пътя към нетните нулевоенергийни сгради“, заяви в изявление главният изпълнителен директор на Съвета за зелени сгради Тери Уилс. „Нашата визия е амбициозна, но ние знаем, че строителната индустрия притежава знанията, технологиите и способността да го постигне. Ангажиментът ще помогне да се създаде безпрецедентно търсене на зелено проектиране и строителство, стимулирайки пазара да доставя сгради с нулеви въглеродни емисии в голям мащаб”.

За да се постигнат целите на Парижкото споразумение, глобалният строителен сектор трябва да постигне нулеви нетни въглеродни емисии до средата на века, казва групата.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*