София ангажира ARUP и PwC за зеления си “план за действие”

Световноизвестните консултанти в областта на екологичното градско развитие ARUP и колегите им от консултантската фирма Pricewaterhouse Coopers (PwC) са ангажирани с изготвянето на плана за действие за превръщането на София в зелен град, стана ясно днес по време на встъпителната среща за началото на проекта. Планът трябва да бъде разработен в рамките на една година. Той трябва да е готов през юни 2019 г.

Планът е част от рамковата инициатива на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) на име “Зелени градове”. Тя е подпомогнала множество други градове по света в дефинирането на целите и средствата за екологичното им развитие. Столична община се присъедини към инициативата с решение на СОС от края на януари тази година.

Проектът предвижда анализ на текущата ситуация и извеждане в приоритет на няколко области, за които има нужда от най-много дейности в посолка екологизиране, например редуциране на вредните емисии, подобряване на енергийната ефективност, подобряване на качеството на водите, подобряване на достъпа до зелени пространства, обясни Найджъл Йоландс, ръководител продукти в отдела за енергийна ефективност и климатини промени при ЕБВР. След извеждането на приоритетите ще се дефинират конкретни действия за справянето с предизвикателствата. За всяко от действията ще се дефинират и възможните изтоници на финансиране: държавни гарантирани заеми, общински заеми или комунални заеми с гаранции от общината, квази-корпоративни комунални заеми или заеми за ПЧП. Финансовата рамка ще варира в диапазона 2 до 150 милиона евро.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*