Естония скоро ще предложи безплатен обществен транспорт

Естония започна да осигурява безплатен обществен транспорт за местните жители през 2013 г. в столицата Талин, но сега страната планира да предлага безплатни държавни автобусни пътувания из цялата страна, започвайки от 1 юли, съобщава CityLab. Този ход би бил най-големият план за безплатен обществен транспорт на национално ниво в целия свят, коментира пък HuffPost.

Планът не означава, че всички естонци никога повече няма да купуват автобусни билети. По-скоро това значи, че държавните автобусни линии в селските общини ще станат безплатни. За пътуванията с влак гражданите ще трябва да плащат, но билетите за държавната железопътна мрежа ще бъдат по-евтини благодарение на засилените субсидии.

Естонското правителство ще отдели около 15 милиона долара от държавната хазна за подкрепа на безплатната транспортна система.

Очаква се безплатният обществен транспорт да има много ползи. Една от тях ще е това, че возенето без билет на групите с ниски доходи “да търсят и да започват работа в по-широк кръг от места, отколкото би било достъпно за тях чрез ходене”.

Наред с това се очаква и лек спад в автомобилите пътувания. Безплатното возене в обществения транспорт в столицата Талин е довело до 10% намаляване на автомоблините пътувания през първата година от пускането на програмата, казва Одес Катц, професор по транспорт и планиране в Технологичният университет в Делфт, който изучава безплатния транспорт в столицата през първата му година.

Изследването на Катц разкрива, че увеличаването на използването на обществения транспорт с 14% се дължи главно на допълнителни пътувания от хора, които вече са се возели с автобус или от хора, които преди това са ходели пеш.

В градската среда новата мярка обаче може да има далеч по-голям ефект, кгоато се съчетае с други подходи за насърчаване на автобусния транспорт.

“Надяваме се, че хората ще имат основание да използват колата си по-малко – или да не използват колата си изобщо през работните дни,” казва Алан Алакюла, ръководител на местния офис на ЕС в Талин. „Предприехме няколко мерки за намаляване на използването на автомобили заедно с безплатния обществен транспорт – специални автобусни ленти, повече багажници за велосипеди, за да насърчим колоезденето, а също така увеличихме таксите за паркиране на улицата и намалихме местата за паркиране”.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*