PV пазарът ще достигне 105 GW до края на 2018 г.

Британската компания за пазарни проучвания IHS ревизира своите прогнози за новоинталираните фотовлотаични мощности през 2018 г. в резултат на последните мерки, въведени от китайското правителство относно развитието на слънчевата енергия. Компанията очаква около 105 GW новоинсталиран капацитет за тази година. Това е с 8 GW по-малко от предишната прогноза – 113 GW. Този резултат, обаче, ще бъде с 11% по-висок, отколкото беше новият капацитет през 2017 г., подчерта фирмата.

Що се отнася до китайския пазар, IHS Markit намали прогнозите си за растеж с 15 GW до 38 GW. Повечето от проектите през тази година, според компанията, ще бъдат за свързани към мрежата фотоволтаични масиви през първата половина на годината. През втората половина на годината новоинсталираните соларни мощности ще са наполовина по-малко в сравнение с първото полугодие.

Спадането на цените на модулите поради свръхкапацитет в китайската промишленост ще доведе до това, че слънчевите електроцентрали ще стават все по-конкурентни на пазара по света, заяви директорът по изследователската работа за слънчева енергия и съхранение в IHS Markt – Едурне Зоко. Вследствие на това пазарите с натрупано търсене, като например Индия и Австралия, ще се радват на значителни ползи от нарастващата конкуренция между китайските доставчици на фотоволтаични панели.

Очакват се и по-ниски цени на модулите, които – според BNEF – може да достигнат спад от 30% след новите разпоредби на китайското правителство. Това би могло да стимулира допълнителен растеж в Европа, където ефектът от по-евтините модули може да се комбинира с отмяната на минималните цени на вноса от ЕС и САЩ.

“Фактът, че слънчевата енергия става все по-конкурентна на световните пазари, може би носи малко повече светлина в тъмния тунел, в който се намира в момента PV индустрията”, посочи IHS Markit в изявлението си. Компанията обаче изясни, че отново ще сме свидетели на вълна на свръхпредлагане, ниска рентабилност и консолидация в отрасъла.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*