Корейски учени предлагат нови материали за стабилни, безоловни первоскити

Екип от учени от Корейския институт за наука и технологии KAIST е предложил нов тип перовскитни клетки на база злато. Соларните клетки от този материал са с по-висока ефективност, но по-същественото е, че те са  хем по-стабилни, хем по-екологични за производство от повечето перовскитни съединения, изследвани по света с цел направата на фотоволтаични системи.

Учените от KAIST са нарекли новото съединение цезиево-златен йодид, Cs2Au2I6.

Изчисления на екипа показват, че това вещество има потенциал да е идеалният фотоволтаичен материал за производство на слънчева енергия. Симулациите в института са показали, че много тънък поликристален слой от този материал би бил достатъчен за постигането на “висока ефективност на преобразуване”.

Теоретични изследвания показват също, че, тъй като изцяло неорганичният материал Cs2Au2I6 е по-стабилен, отколкото много други перовскити, а и е без съдържание на олово, той е по-екологичен.

Сега екипът планира да пристъпи към два следващи етапа на изследването едновременно – прилагане на фотоволтаичните клетки в реални материали, както и теоретичен анализ с фокус върху намирането на оптимални материали за други високоефективни соларни клетки.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*