Папата призова петролните босове да преминат към чиста енергия

Weekly public audience, Pope Francis, Saint Peter's Square

Папа Франциск не си мълчи относно неотложността на борбата с изменението на климата. Наскоро, по време на двудневна конференция във Ватикана, той се срещна с ръководителите на водещите петролни компании и ги призова да се ориентират към чиста енергия по-скоро, тъй като изменението на климата продължава да застрашава хората и околната среда. Папата каза: “Цивилизацията изисква енергия, но използването на енергия не трябва да унищожава цивилизацията”, каза папата.

Конференцията събра експерти, инвеститори и ръководители от петролната индустрия, които подкрепят научното мнение, че човешката дейност е причина за изменението на климата. Сред 50-те участници бяха изпълнителният директор на ExxonMobil Дарън Уудс, главният изпълнителен директор на BP Боб Дъдли и главният изпълнителен директор на Equinor (бившата Statoil) Елдар Сетре. Папа Франциск каза, че е обезпокоително, че ив момента продължава търсенето на нови запаси от изкопаеми горива. “Няма време за губене”, добави той.

“Ние знаем, че предизвикателствата пред нас са взаимосвързани,” каза папата. “Ако искаме да премахнем бедността и глада … повече от един милиард души без електричество днес трябва да получат достъп до ток. Но тази енергия трябва да бъде чиста – чрез намаляване на системното използване на изкопаеми горива. Желанието ни да осигурим енергия за всички не трябва да води до нежелания спирален ефект на климатични промени, дължащи се на катастрофалното покачване на глобалните температури, съответно по-тежки условия и още повече бедност”.

Папата призова присъстващите да съставят ядро от лидери, “които представят глобалния енергиен преход по начин, който ще вземе предвид всички народи на земята, както и бъдещите поколения и всички видове и екосистеми”.

Ситуацията в момента продължава да е тежка, въпреки Парижкото споразумение от 2015 г., подчерта папата. Емисиите на въглероден диоксид са все още високи. “Получили сме Земята катодом-градина от Твореца. Нека да не я предадем на бъдещите поколения като пустиня,” заяви папата, цитиран от Ню Йорк Таймс.

Снимка: Mariordo (Mario Roberto Durán Ortiz), CC BY-SA 4.0

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*