Трилиони тонове лед повишават морското равнище

Ускоряването на размразяването на Антакрткическите ледове е повдигнало морското равнище с почти сантиметър от началото на 90-те години на миналия век досега. Повишаването на нивото на моретата е риск за бреговете на всички крайбрежни селища по света.

Антарктическите ледове са достатъчно много, за да повдигнат нивото на морето с 58 метра, ако се разтопят. Точно това е източникът на най-голямата несигурност в разбирането на човечеството за глобалното затопляне и океанските нива.

Замразеният континент е загубил почти три трилиона тона лед в периода между 1992 и 2017 г., казва екип от 84 учени в доклад за най-пълния преглед на антарктическия лед досега. Размразяването, проследявано чрез сателитни данни и други измервания, е допринесло за увеличаване на морското равнище с 0,76 см от 1992 г. насам, пише списание „Природа“.

Загубите на лед са се ускорили до 219 млрд. тона годишно от 2012 г. насам, в сравнение с по около 76 млрд. тона годишно преди 2012 г. „Рязкото увеличение … е голяма изненада,“ каза професор Андрю Шепърд от Университета в Лийдс и ръководител на анализа.

Повечето ледове се губят в западната част на Антарктика и Антарктическия полуостров, където топлата океанска вода топи плаващите ледени краища на ледниците, позволявайки ледът, натрупан на сушата, да се приплъзва по-бързо към морето.

Един милиметър от покачването на морското равнище в световен мащаб се равнява на 360 милиарда тона разтопен лед, казват учените.

Като цяло глобалното морско равнище се е увеличило с около 20 см през миналия век, причинено главно от естественото разширяване на водата в океаните, която се затопля, заедно с размразяването на ледниците навсякъде по света – от Андите до Алпите. Според оценка на ООН от 2014 г., през настоящия век моретата могат да се надигнат с 20 см. до почти един метър.

Антарктика е на път да повиши нивото на глобалния океан с около 15 см до 2100 г., казва Шепърд, което е повече от всички досегашни оценки. Подобно увеличение ще направи крайбрежните наводнения по време на бури и при приливи и отливи още по-опустошителни.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*