Окончателно: 32% цел за ВЕИ в ЕС за 2030 г.

Европейският съюз (ЕС) окончателно реши да увеличи дела на възобновяемата енергия в общия енергиен микс до 32% до 2030 г. Новата цел на Съюза е по-висока, отколкото първоначално беше планирала, но все пак остава по-ниска от целите на други страни по света.

Първоначално ЕС предложи цел от 27% за дела на възобновяемата енергия, но след срещата между министрите на енергетиката на 11 юни беше поставена новата цел от 32%.

С новото решение на ЕС се налага и задачатапактът да прекрати употребата на палмово масло до 2030 г., за да намали емисиите на парникови газове.

През периода до 2030 г. ЕС ще има за цел намаляване на емисиите на парникови газове с 40% спрямо базовата линия от 1990 г.

Фокусът върху емисиите в крайна сметка има за цел да следва Парижкото споразумение за климата и да спомогне за запазване а глобалното затопляне под 2 градуса Целзий.

“Договорената цел за постигане на 32% дялна възобновяемата енергия трябва да се разглежда като начална точка в надпреварата за по-големи амбиции”, заяви Уендъл Трио, директор на Climate Action Network Europe, пред Ройтерс.

ЕС се стреми да достигне 20% дял на възобновяемата енергия в енергийния си микс до 2020 г., но експертите твърдят, че може да бъде определена и по-висока цел, предвид намаляването на цената на възобновяемите енергийни източници.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*