Животните стават “по-нощни”, за да избягват хората

Изследователи са научили, че десетки видове животни реагират на повишения контакт с човешките същества, като пренастройват вътрешните си часовници, за да станат по-активни нощем. “Това предполага, че животните [търсят начин да] могат да съществуват безопасно в присъствието на хората”, заяви лидерът на изследването Кайтлин Гейнър пред Phys.org. “Ние може да си мислим, че не оставяме следи, когато просто се разхождаме в гората, но самото ни присъствие може да има трайни последици”. В проучването, публикувано в списание “Наука”, Гейнър и нейният екип са анализирали данни от 76 предишни изследвания на 62 различни животински вида, разпространени на шест континента. Заключението е, че дори дейности с относително слабо въздействие [върху околната среда] могат да повлияят на поведението на животните.

Животните, включени в това проучване, много от които са бозайници, включват койоти в Калифорния, диви свине в Полша, лъвове в Танзания, тигри в Непал, видри в Бразилия. За да определят ефекта от човешкото поведение върху съня на животните, изследователите са определили колко дълго животните са били активни през нощта, бидейки засегнати от различни видове човешки дейности като лов, туризъм и селско стопанство. Екипът е стигнал до заключението, че човешкото присъствие е свързано с 20% средно увеличение на нощната активност на изследваните животни.

Това проучване е сред първите, които изучават и определят количествено начина, по който човешкото поведение оказва въздействие върху животинската активност и моделите на сън в природата. Изводите напомнят, че просто да бъдеш сред дивата природа не е безобидно действие: това може да промени природата по същество. “Това е малко страшно”, казва екологът Марли Тъкър, която не е участник в проучването, пред Physister. “Дори ако хората смятат, че … не влияем на животните, ние най-вероятно го правим – без да знаем”.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*