Нова тандемна соларна клетка със силиций и перовскит постигна 25,2% ефективност

Перовскитно-силициева клетка. Снимка: HZB

Изследователи от Центъра “Хелмхолц” в Берлин (HZB) и Фотоволтаични институт на Оксфорд представиха нова тандемна соларна клетка на база силиций и перовскит, способна на 25,2% ефективност на преобразуване. Резултатът бе потвърден от независим одит на Института за соларна енергия “Фраунхофер”. Бернд Становски от HZB представи резултатите тази седмица на Световната конференция за фотоволтаична енергийна конверсия (WCPEC-7) в Хавай.

Учените са изработили перовскитно-силициева двустепенна тандемна слънчева клетка с размер 1 кв. см. и с 25,2% ефективност на преобразуване.

“Тандемните слънчеви клетки, базирани на силиций и перовскит, могат да използват светлината особено ефективно и следователно да дадат възможност да се постигне … по-висока ефективност”, обясни Рютгер Шлатман, директор на Експертния център за тънколсойни филмови системи и нанотехнологии в областта на фотоволтаиката в Берлин (PVcomB).

За постигането на резултата учените са оптимизирали “своята високоефективна силициева разнослойна клетка” и са разработили “оптична адаптация” към горния й слой, използвайки специфичен SiOx междинен слой”. По този начин клетката, разработена от екипа, разчита на плоска силициева повърхност, върху която се полага перовскит. Тов е различно от досега познатите подходи, тъй като силициевата повърхност обикновено се състои от микроскопични пирамиди с височина около 5 микрона. Тези пирамиди помагат на слънчевата светлина да навлиза в клетката, но с тречение на времето учените установиха, е подобен “релеф” прави трудно полагането на перовскит отгоре.

Както при всяка друга нова технология, казват учените, най-голямото предизвикателство е прехвърлянето на технологията от лабораторията в реалното производство. Изследователите обаче имат напредък и в тази посока: те са създали дори пилотна индустриална линия, която произвежда клетки по новата технология при размер 156 на 156 мм.

Новото постижение е едно от няколко значими открития във фотоволтаиката, станали известни в последните дни. Изследователските екипи от лабораторията за фотоволтаици на EPFL и PV-центъра CSEM разработиха  силициево-перовскитна клетка с над 25% ефективност, използвайки изпарителна технология. Наскоро учени от Масачузетския технологичен институт и от Хайфа обявиха, че вече знаят как да забавят светлината, за да направят фотоволтаиците по-ефективни.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*