Немски учени разработват PV клетки с възможност за съхранение

Учените от немския университет Фридрих-Александър в Ерланген-Нюрнберг (ФАУ) са се заели да разработят слънчева клетка с възможност за съхранение на енергия. Върху тази задача са съсредоточени два различни изследователски проекта, финансирани с над 1 млн. евро от Германската фондация за научни изследвания DFG.

Новата клетка се основава на система за съхранение, която се основава на два въглеводорода: норборнадиен (НБД) и квадрициклан (QC). Когато светлината достигне норборнадиеновата молекула, това причинява реакция, при която молекулата се трансформира в квадрициклан. Този процес, според изследователския екип, може да доведе до енергийна плътност, подобна на тази на най-високоефективните батерии в днешно време.

Учените вече проучват как този процес може да се използва или да се подобри допълнително за създаването на фотоволтаични слънчеви клетки с възможност за съхранение на енергията. Особено внимание се отделя на поведението на фотосенсибилизаторите и акцепторите на електрони, както и на разтворителите и магнитните полета в този процес.

Наред с това учените работят и върху подпроект, който се фокусира върху каталитичното и електрохимичното освобождаване на слънчевата енергия, съхранявана в напрегнати органични съединения.

“Може дори да се предположи, че съхраняваната химическа енергия може да се превърне директно в електрическа енергия. Това е визия, която ще направи възможно изграждането на “слънчева клетка с възможност за съхранение”, заяви изследователският екип.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*