SolarEdge съди Huawei и Wattkraft заради патенти

Доставчикът на силова електроника и решения за умни енергийни мрежи SolarEdge е завел дело за нарушение на патенти срещу Huawei Technologies Co. Ltd, Huawei Technologies Düsseldorf GmbH и Wattkraft Solar GmbH. Искът е подаден в районния съд в Манхайм. Фирмата твърди, че обвинените компании са използвали в свои продукти патентована от SolarEdge технология за инвертори.

Производителят на инвертори се надява в резултат на делото да получи парични обезщетения, съдебно разпореждане за прекратяване на използването на технологията в продуктите на аазиатския производител и нареждане за изтегляне от пазара на продадените устройства на Huawei от германския пазар. SolarEdge твърди, че има за цел да попречи на Huawei да продава на немския пазар каквито и да е инвертори, които нарушават защитата на интелектуалните права на компанията.

Инверторната технология на Huawei, наречена “HD-Wave”, използвана в нейните инвертори за жилищни инсталации, нарушава топологията на многостепенните инвертори на SolarEdge, твърди последната.

“Според нас, размерът на паричните щети не е от значение, а по-скоро фактът, че фотоволтаичната индустрия може да се развива само благодарение на иновациите”, каза Лайър Ханделсман, вицепрезидент по маркетинговитеи продуктовите стратегии в SolarEdge. “Ако интелектуалната собственост може да бъде копирана и нарушавана, компаниите няма да могат да инвестират в научноизследователска и развойна дейност. SolarEdge вярва, че компаниите, които използват ИП на други компании, трябва да бъдат спрени”.

“Успехът на цялата фотоволтаична индустрия се ръководи от новаторските технологии, които правят фотоволтаичната енергия по-достъпна”, добави Гай Села, главен изпълнителен директор на компанията, неин председател и основател. “Такова нововъведение изисква значителни финансови инвестиции и години на всеотдайност и упорита работа от квалифицирани инженери в областта на научноизследователската и развойната дейност. Фотоволтаичната индустрия не може да поддържа такива усилия под постоянната заплаха от незаконно използване на патентована технология и ние няма даси замълчим, когато нашата интелектуална собственост се експлоатира некоректно”.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*