Германия няма да постигне целите си за борбата с климатичните изменения за 2020 г.

Германия не успява да изпълни целите си в борбата срещу глобалното затопляне, предаде ДПА, цитирайки изявление на министъра на околната среда Свеня Шулце. Шулце отбеляза това на конференция за климата с участието на над 30 държави в Берлин.

“За мен е неприятно да ви кажа, че няма да постигнем целите, които си поставихме за изпълнение до 2020 г.”, каза министър Шулце пред делегати от Китай, Франция, Русия, Съединените щати и други страни. Te провеждат обсъждания относно прилагането на Парижкото споразумение за климата, подписано през декември 2015 г., имащо за цел запазване на покачването на средната глобална температура до не повече от два градуса Целзий.

Шулце подчерта, че изгарянето на нискокачествени лигнитни въглища за генерирането на електричество, комбинирано с повишените вредни емисии от транспорта, влошават климатичната картина в Германия. Въпреки това тя посочи и някои успехи, свързани с преминаването към употребата на възобновяема енергия. В момента 36 процента от електричеството в Германия се генерира от възобновяеми енергийни източници, по думите й.

Преговорите преминават под егидата на диалога от Петерсберг, стартиран от канцлера Ангела Меркел през 2010 г. с цел подготовката на нова среща на върха по въпросите на световния климат.

Шулце потвърди германския ангажимент за отпускането на четири милиарда евро до 2020 г. за намаляване на вредните емисии, а също така и ангажимента на развитите държави да отделят 100 милиарда евро, за да помогнат на по-бедните страни в адаптирането към климатичните изменения.

От: БТА

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*