Британците заменят пластмасовите сламки с хартиени

Натрупването на пластмасови отпадъци по цял свят провокира някои страни да налагат мерки за забрана или ограничаване на този вид изделия, особено тези за еднократна употреба. Сега британците са решени да се саморазправят с пластмасовите сламки за пиене: там отвори врати първата от много десетилетия насам фабрика за хартиени сламки. Transcend Packaging, собственик и оператор на новото предприятие, вече доставя сламки за 1361 ресторанта на McDonald’s из цяла Великобритания, както и други заведения. “Забелязахме огромна възможност и се впуснахме в нея”, заяви пред изданието “Гардиън” директорът по маркетинга и продажбите в Transcend Packaging – Марк Варни. “Когато гледахме Blue Planet II на Би Би Си и правителството започна да говори за опасностите от пластмасовите сламки, ние разпознахме зниша на пазара”. Поради промените в британската политика за пластмасите обаче тази ниша скоро може да се превърне в голяма национална индустрия.

Дори и преди националната забрана на пластмасите много компании търсеха начин да се отърват от този вид продукти. “Страхотно е, че всички тези предприятия постепенно премахват пластмасовите сламки, но проблемът пред тях сега е откъде да намерят хартиени”, казва Върни. “Ако трябва да се внасят от Китай, то въглеродният отпечатък е толковаголям, че прави безсмислено упражнението”. Така се е зародила фабриката на Transcend Packaging. “Ние създадохме тази компания, за да дадем на клиентите това, което всъщност искат: биоразградими сламки от хартия, направени в Обединеното кралство”, добавя Варни.

Без съмнение хартиените сламки са малко по-скъпи от пластмасовите, но има многобройни предимства, които не се виждат от цифрите – опазването на околната среда,а с това и на собственото ни здраве.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*