Модерен соларен дом е скрит под масивен зелен покрив

Далеч от бетонната джунгла на Сао Пауло, Бразилия, сред зеленината се е скътала красива вила, захранвана със слънчева енергия, прегърната от природата. Бразилското архитектурно студиио Studio MK27 е създало удивителния дом, наречен Planar House, за двойка и трите им деца. Въпреки доста просторния размер от над 1000 квадратни метра, жилището създава усещане за лекота благодарение на своя плосък зелен покрив, който изглежда така,сякаш лети над пейзажа.

Покрита с тревния си зелен покрив, къщата сякаш се слива със заобикалящите я тревизти хълмове. Сградата е построена почти изцяло от подсилен, излят на място бетон. Елегантни метални стълбове от двете страни на дома поддържат покривната бетонна плоча. Ваканционната къща се състои от пет спални със самостоятелни бани, помещения за персонала, кухня, детска стая за игри и просторни хол и трапезария, при които закрито и открито се сливат в едно – благодарение на плъзгащите се стъклени врати. Коридорът, който минава от север на юг, разделя пространствата.

Дизайнът на ваканционния дом е силно повлиян от миезийската архитектура. Домът е втъкнат между две бетонни плочи, като горната плоча служи като структурна платформа. Интериорът предлага гледки към оголения бетон в съчетание с дървесна палитра, която има за задача да придава уют и топлина навсякъде.

Слънчеви колектори осигуряват топла вода за обитателите на сградата.

Снимки: Фернандо Гуера

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*