Agraloop превръща хранителните отпадъци в устойчиви текстилни влакна

Не го изхвърляйте – облечете го. Био-рафинерията Agraloop – нова технология, разработена от фирмата за материални изследвания “Circular Systems S.P.C.” – е способна да превърне хранителните отпадъци в естествени влакна, които могат да бъдат изтъкани и преобразени в дрехи. Става дума за отладъци като бананови обелки, листа от ананас и конопени стъбла. “Ние искаме да дадем възможност хранителните култури да станат нашите първични влакна”, каза изпълнителният директор на Circular Systems и неин съосновател Исак Никълсън.

Споменатите отпадъчни материали, както и такива като захарна тръстика и стебла от лен, могат да се превърнат в до 250 милиона тона влакна годишно, ако бъдат преработени чрез Agraloop. Това е достатъчно, за да покрие световното търсене на влакна два и половина пъти. Земеделските производители могат да си купят системи Agraloop, така че да могат да печелят допълнителни приходи от създаването на естествени, устойчиви влакна от материали, които иначе биха изхвърлили или в най-добрия случай – компостирали.

Макар че Agraloop се рекламира като нова технология, нейните ценности се коренят в миналото на текстилната индустрия. През 1960 г. 97% от използваните за производството на дрехи влакна са добивани от естествени източници. Днес само 35% биват естествено произведени. Днес обаче все повече хора осъзнават, че се нуждаемот завръщане към естватвените тъкани в производството на облеклата, които носим.

Свидетели сме на това как ресурсите на Земята стават все по-ограничени, докато населението на планетата расте, каза Никълсън. “Ако няма колективни и при това много бързи действия, ще стигнем до катастрофа за индустрията от икономическа гледна точка”. Agraloop е регенеративна система, която “използва растителна химия и растителна енергия за превръщането на влакната [в текстил], като обогатява местните общности и създава нова икономическа система”, обяснява Никълсън. Той изхожда от разбирането, че в крайна сметка преходът към устойчивост трябва да бъде от полза както за околната среда, така и за онези, които искат да реализират печалба. “Всички наши индустрии трябва да бъдат препроектирани за реална устойчивост – и да станат регенеративни по своето естество, а това ще се окаже по-добре и за бизнеса”.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*