Чакат ни опустошителни жеги, суши и наводнения

Наводнения, горещи вълни и суши заплашват милиарди хора в градовете по целия свят. Този вид явления ще зачестят до 2050 г., ако не се предприемат смели и решителни действия за опазване на климата. Това сочи нова оценка, дело на инициативата C40 Cities.

1,6 милиарда души, живеещи в 970 града по света, ще бъдат изложени на екстремно високи температури до 2050 г. Над 800 милиона в 570 града ще бъдат уязвими заради покачването на морското равнище и зачестяващите крайбрежни наводнения.

Повишаването на морското равнище може да застраши електрозахранването за 470 милиона души в над 230 града по света. Повече от 650 милиона души в над 500 града са застрашени от недостиг на вода.

Изследването също така предвижда, че 2,5 милиарда души – над една трета от цялото население на планетата – ще живеят в над 1600 града, където доставките на храни ще са застрашени от изменението на климата.

Най-бедните в обществото ще бъдат най-силно засегнати, според проучването. 215 милиона бедни жители на градовете, живеещи в най-бедните райони на над 490 града, ще бъдат изправени пред тежките последици от климатичните изменения.

Докладът е дело на C40 Cities, Глобалния договор на кметовете за климата и енергетиката, Изследователската мрежа за градска климатична промяна (UCCRN) и фирмата за управление на риска Acclimatise. Изводите идват на фона на редица други научни изследвания, които предупреждават, че промените в климата и промените в земеползването могат да доведат до загуба на повече от една трета от животинските видове в световен мащаб до 2070 г.

Констатациите трябва да ни помогнат да се „събудим“ относно тенденциите в климата и да осъзнаем „колко спешно трябва да изпълним смели действия за климата“, подчерта изпълнителният директор на C40 Cities марк Ватс.

Изследването обаче предлага и примери за това как градовете предлагат решения за опазване на климата. Ако тези решения бъдат приети в широк мащаб – от повечето градове в света -те биха могли да предотвратят някои от най-лошите аспекти на изменението на климата. Например, Ватс посочи усилията на Лондон да подобри дренажната си инфраструктура и да децентрализира енергийните си доставки в условията на заплахите от наводнения.

1 коментар

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*