Приходите от разлетия петрол ще се дадат за възстановяване на екосистемата

British Petroleum PLC обяви вчера, че всички приходи, получени от продажбата на събрания и обработен петрол от разлива в Мексиканския залив, ще бъдат дадени на еко-организациите за възстановяване и запазване на дивите животни в региона.

От петролната компания посочиха, че все още не могат да прогнозират колко пари ще се съберат за възстановяването, подобряването и опазването на хабитата. Решението постъпленията да бъдат дадени за възстановяване на дивия живот в региона дойде, след като сред обществеността се надигна вълна на остра критика относно вероятността BP да продава и печели от петрола, събран в Мексиканския залив, допринесъл за смъртта на безброй диви животни.

Според шефа Тони Хаярд в компанията вярват, че фондът ще има „значително позитивно въздействие за околната среда“. По думите на Джон Хофмайстер, бивш президент на щатската дивизия на Royal Dutch Shell и автор на книгата „защо мразим петролните компании“, решението на BP е правилно и „планът е удачен“.

Дейността на BP по събиране на разлетия петрол до момента е натрупала 73 000 барела петрол (11,6 милиона литра), посочва Ройтерс.

Петролът от разлива, който започна на 20 април, вече обля бреговете на САЩ от Луизиана до Флорида, убивайки птици, костенурки и други диви животни. Броят на жертвите не е известен. От бреговата охрана посочват, че почистването на региона може да отнеме години.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*