По-евтиното съхранение ще свали цените на слънцето и вятъра

Намаляването на разходите за съхранение на енергия ще доведе до спад в цената на вятърната и слънчевата енергия, според скорошен доклад, публикуван от Bloomberg New Energy Finance (BNEF). Озаглавен Прогноза за нова енергия“, той сочи, че до средата на века вятърната енергия ще стане с 58% по-евтина. За същия период се очаква разходите за слънчева енергия да намалеят с цели 71%, се казва още в доклада.

Двата възобновяеми енергийни източника отчитат значителен спад в цените след 2009 г. – разходите за слънчева енергия са намалели със 77% през последните девет години, а вятърната енергия е поевтиняла с 41%.

В доклада се отбелязва, че непрекъснатото понижение на разходите за енергия от възобновяеми източници ще бъде неразривно свързано с намаляването на разходите за акумулатори. „Идването на евтиното съхранение с батерии ще означава, че става все по-лесно да се изпипа доставянето на електроенергия от вятъра и слънцето, така че тези технологии могат да помогнат за задоволяване на търсенето, дори когато вятърът не духа и слънцето не грее“, коментира Себ Хенбест, ръководител в BNEF за ЕМЕА региона и водещ автор на доклада. „Резултатът ще бъде в това, че възобновяемите енергийни източници ще „изяждат“ все повече и повече съществуващия пазар на енергия от въглища, газ и АЕЦ“.

От 2010 г. досега цената на литиево-йонните батерии е намаляла с 80%. В доклада се твърди, че разходите ще продължат да спадат и ще намалеят с още 66% до 2030 г. спрямо базовата линия от 2017 г.

1 коментар

  1. С една дума няма никаква икономическа логика да стоим АЕЦ Белене.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*