Китай отваря „университет“ за ядрени технологии

атомна енергия
атомна енергия

В опит да се справи с недостига на квалифицирани специалисти в ядрената енергетика, Китай ще открие специализиран „университет“ за умения в ядрените технологии.

Китайската национална ядрена корпорация CNNC, която е държавната фирма за атомни енергийни системи, ще си партнира с община Тянжин в Северен Китай, за да развие образователния център.

Университетът ще се стреми към обучение на специалисти в областта на ядрената индустрия и международни академични комуникации, както и изследователски технологии в тази област.

„Ние първо ще се съсредоточим върху изграждането на системата за професионално образование, насърчаването на изследователския капацитет, преустройството на учебните заведения, както и набирането на преподавателски екип“, каза Хе Зисинг, заместник генерален мениджър в CNNC.

Китай се стреми да се съсредоточи върху ядрената енергия като средство за намаляване на зависимостта си от въглищата. Очаква се проектът за ядрения университет да струва 3 млрд. юана (461 млн. щ.д.). Университетът ще бъде добавен към сериозния брой ядрени проекти, които понастоящем са в процес на изграждане в Китай.

„Китай има много проекти за ядрена енергетика и ще продължи да ги развива, което доведе до сериозен недостиг на ядрени специалисти за проектирането на електроцентрали, инженерното строителство, операциите и контрола на сигурността“, коментира Ван Джинан, изследовател в Центъра за научни изследвания в Държавния съвет.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*