Изоставен склад в Ню Йорк преобразен в жилищна сграда по LEED

Един нов жилищен комплекс грейна сред бетонната джунгла на Ню Йорк. Местната дизайнерска фирма COOKFOX Architects завърши сграда, която представлява прероден някогашен склад на брега на река Хъдсън. Проектиран така, че да се слее със съществуващата градска тъкан, комплексът се отличава с нисък екологичен отпечатък и „златен“ LEED статус.

В жилищния комплекс има 91 жилища – включително 10 отделни триетажни къщи – всички разположени на приблизително един акър земя. Вплитайки в себе си някогашния склад, построен преди 1960-те, сградата запазва складовата стена откъм улицата и оригиналната материална палитра – бетон, тухла и стъкло. Зеленината е вградена в цялата сграда – от буйния централен двор до каскадните зелени тераси и зелените покриви, които гледат към брега.

„Включвайки на идеите за биофилията – нашата присъща връзка с околната среда – достъпът до природа в цялата сграда е свързан с темите за перспективата ….и убежището – безопасно и защитено вътрешно пространство“, пишат COOKFOX Architects.

В допълнение към тучната зеленина, която се отличава с местни и адаптивни видове, жилищният комплекс има и сертификация по „златния“ LEED стандарт благодарение на разнообразни енергоспестяващи и ресурсоспестяващи функции. Екипът е намалил строителните отпадъци до минимум и е използвал местни източници, рециклирани и рециклируеми строителни материали. Сградата е обвита в изолираща обвивка и е снабдена с интелигентни сградни системи за оптимизиране на използването на енергия. Всички уреди са със сертификат за енергийна ефективност Energy Star. Дъждовната вода се събира и се използва отново за напояване на ландшафта. Външният въздух се филтрира за обиране на 95 процента от наличните в него частици.

   

Снимки: Франк Удман

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*