Alphabet отделя дивизията си за акумулатори със стопилка

Изследователският отдел на Alphabet, компанията-майка на Google, изглежда е в процес на обсъждане за обособяването на проекта „Малта“ в самостоятелна компания. Това е дивизията, която се занимава с разработването на системи за съхранение на енергия на база разтопена сол – стопилка. В начинанието участие има и инвестиционния фонд „Breakthrough Energy Ventures“ на Бил Гейтс с 1 млрд. долара.

Водещият учен на проекта – професор по физика в Станфорд Робърт Лафлин, носител на Нобеловата награда, разкри, че сделката е в в процес на детайлизиране. В свое резюме по темата той неотдавна спомена „тайния проект …, наречен „Проект Малта“. Изследователят отбелязва, че през април е издаден „ключов патент“ за технологията с разтопена сол. Той добавя, че „обособяването на новата дейност, свързано с Breakthrough Energy Ventures на Бил Гейтс, в момента е на ход“.

Страницата, в която това резюме бе публикувано, бе премахната след запитване от MIT Technology Review, съобщи изданието.

Така нареченият „Проект Малта“ бе разкрит в публикация на Bloomberg миналия юли. Според нея, екипът е търсел „партньори за изграждането, експлоатацията и свързването към мрежата на прототип в комерсиален мащаб“. Системата превръща електричеството от слънчеви паркове и вятърни турбини в топлинна енергия. Тя се съхранява в гигантски резервоари с разтопена сол или пък като студ с помощта на охладителна течност. Подходът би могъл да постигне по-висока ефективност и по-ниски разходи в сравнение с досегашните за топлинно съхранение чрез използване на термодвигател, който прехвърля „топлината от горещата страна към студената страна за механично задвижване на турбината“, съгласно патента от април и едно допълнително обяснение в научна публикация на Лафлин.

Изследователите смятат, че подходът ще им позволи да съхраняват енергия по-дълго, отколкото е възможно с литиево-йонните батерии, при цена, конкурентна на ПАВЕЦ системите, която се счита за най-евтината форма на съхранение на енергия на едро днес, съобщава Bloomberg. По-евтините и по-качествени форми на съхранение на енергия за подаване към мрежата се считат за съществени за навлизането на непостоянните възобновяеми източници, които започват да допринасят за все по-голяма част от общото количество електроенергия.

Точно затова съхранението в мрежата е една от петте фокусни зони за фонда Breakthrough Energy Ventures, стартиран през 2016 г. Други известни инвеститори във фонда включват Джон Доер от Клайнър Перкинс, Джак Ма от Alibaba Group и главният изпълнителен директор на Salesforce Марк Бениоф.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*