Първата виртуална електроцентрала в Лондон ще управлява “битова” слънчева енергия

соларен покрив

Най-големият град на Великобритания скоро ще се сдобие с първата си “виртуална електроцентрала”. Тя ще използва електричество от домакински слънчеви панели и батерии.

“Британски енергийни мрежи” (UKPN) обяви, че новата електроцентрала която ще бъде разположена в лондонския квартал Барнет. 40 жилища в квартала, които вече имат слънчеви панели, ще бъдат свързани в рмежа и оборудвани със системи за съхранение на енергия, които могат да бъдат контролирани дистанционно. Управляемите батерии ще трупат електричеството от слънчевите панели по домовете, за да осигуряват пълен капацитет по време на пиково търсене – най-вече вечерно време в делничните дни.

Чрез системата жителите в района ще могат да спестяват пари и да печелят от енергията, натрупана в батериите.

В крайна сметка проектът има за цел да осигури стабилност на мрежата по време на пиково търсене.

“Лондон е световен лидер в технологиите и подобни проекти са само началото, докато ние вървим към декарбонизирана, децентрализирана и дигитализирана мрежа, която ще предложи значителни ползи за нашите клиенти”, заяви Бари Хатън, директор управление на активи в UKPN. “Това ще помогне да се намалят разходите за разпределение на електроенергията, като се осигури жизнеспособна алтернатива на традиционния подход просто да се добавят повече кабели и подстанции за увеличаване на капацитета”.

UKPN очаква виртуалната електроцентрала да заработи през зимата тази година.

1 коментар

  1. А за цената нищо не се казва! Но, навярно си струва и аз искам да имам такъв източник на електроенергия!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*