Стара френскa уранова мина става фотоволтаичен парк

SONY DSC

2 MW фотоволтаична инсталация ще се появи на мястото на изоставена уранова мина във Франция. Проектът е на френския предприемач Neoen. Въпреки безспорната полза от добиването на чиста енергия в зона, заразена с радиоактивни отпадъци, там все още са нужни специални мерки за осигуряване на безопасността на околните райони.

Понастоящем се планира изграждането на 2 MW соларен парк на мястото на старата уранодобивна площадка “Боа Ноар” в Сен-Прест-ла-Прюн, в южнофренския регон Уверн-Рьон-Алпе. Според документ от местната община, проектът, който понастоящем е подложен на обществена консултация, се разработва от френския независим производител на енергия Neoen. Фотоволтаичният парк, наречен Centrale Solaire Orion 25, ще бъде разположен на площ от три хектара, собственост на общината и “Orano Mining” – френска фирма отобластта на ядрената енергетика Orano (известна преди като Areva).

Очаква се разрешението за строеж на проекта да бъде издадено до края на лятото, според местния вестник „Льо Прогрес“.

Въпреки силната символика в изграждането на слънчева инсталация на радиоактивния терен, пороектът няма да бъде достатъчен да превърне мястото в зона без опасности.

Откакто е прекратена минно-добивнате дейност след изчерпването на урана в района на „Боа Ноар“ през 1981 г., няколко екологични асоциации се борят мястото да бъде обеззаразено. Според Френската комисия за независими изследвания и информация за радиоактивността CRIIRAD, в бившата мина понастоящем има приблизително 1,3 милиона тона радиоактивни остатъци с ниско ниво на радиоактивност.

CRIIRAD твърди, че мястото се нуждае от спешно обеззаразяване, тъй като остатъците от добива са депонирани в изкуствено езеро, задържано от язовир с височина 42 метра и дължина 500 метра, граничещ с долината Безбре. „Остатъците, които са в пряк контакт с водата, са заредени с радиоактивни елементи като уран, радий-226 и радон-222“, коментира комисията в изявление, публикувано през април. Едновременно с това, според местната асоциация „Collectif Bois Noirs“, местната пречиствателна станция за отпадъчни води не разполага с необходимите средства за намаляване на химичното и радиоактивното замърсяване.

На снимката: Сен-Прест-ла-Прюн. Фото: Bastien.pierre, CC BY-SA 4.0

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*