Световният PV пазар ще достигне 200 GW годишно до 2020 г.

Глобалният пазар на слънчева фотоволтаична енергия ще бъде засегнат само частично от последните политически решения в Китай и ще достигне темп, измерващ се с по 200 GW годишно до 2022 г. Това сочи нов доклад на PV Market Alliance (PVMA). Диверсификацията ще продължи, като новите сегменти ще представляват до 25% от целия пазар към 2020 г.

Растежът на пазара ще е факт въпреки възможния спад в Китай – следствие от скорошните резки промени в политиката на китайското правителство. Извън Китай пазарът ще нарасне от 45 GW през 2017 г. до над 60 GW през настоящата година.

Прогнозата е в сингрон с очакванията на TrendForce в Тайван за отрицателен растеж на глобалния пазар на фотоволтаици тази година – около 5-8% – което ще доведе до нови инсталации от 92 до 95 GW при спад на инсталациите в Китай с 40% до 31,6 GW. За разлика от това както IHS Markit, така и SolarPower Europe, които неотдавна преразгледаха прогнозите си, все още очакват да станем свидетели на над 100 GW новодобавен капацитет тази година.

Китайската нова политика за соларните системи ще засегне търсенето с около 10 гигавата, прогнозира Жен Гуо Ли, генерален директор в Longi. Извън страната обаче ще има по-голямо търсене. Дали това ще компенсира намалението в Китай, обаче, е неясно.

Индия, Европа и „много нововъзникващи пазари на всички континенти“ ще покажат силен растеж през 2018 г., продължава PVMA. До 2019 г. световният фотоволтаичен пазар, с изключение на Китай, ще регистрира 100 GW нови инсталации. Тази цифра се очаква да продължи да расте.

Като цяло PVMA очаква удвояване на световния пазар на фотоволтаици през следващите пет години, като през 2022 г. той ще достигне между 180 и 200 GW. „Въпреки че преобладава значително чувство за несигурност, настоящият преходен период в Китай няма да доведе до значителни ефекти след 2020 г. и фотоволтаичният пазар ще продължи да се развива стабилно“, се казва в изявление.

PVMA също така очаква диверсификацията на пазара да продължи. Ще има „значим“ принос на новите сегменти. Новите приложения – плаващи PV, селскостопански PV, BIPV и PV за превозни средства (VIPV) – ще представляват 25% от целия пазар до 2022 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*