Първият европейски завод за рециклиране на PV панели отваря във Франция

Френската група за водоснабдяване и управление на отпадъците Veolia отвори съоръжение, за което компанията казва, че е първият завод за рециклиране на слънчеви панели в Европа. Фирмата има за цел да построи още заводи от този вид, тъй като през следващите години хиляди тонове стари слънчеви панели ще достигнат края на своя експлоатационен живот.

Новият завод в Русе, Южна Франция, има договор с организацията за рециклиране към слънчевата индустрия PV Cycle France за рециклиране на 1300 тона слънчеви панели през 2018 г. Това са почти всички слънчеви панели, които ще достигнат края на живота си във Франция през тази година. Капацитетът ще се увеличава постепенно до 4 000 тона до 2022 г.

„Това е първият завод за рециклиране на слънчеви панели в Европа,“ каза пред репортери Джилс Карсуза, шеф по рециклирането на електроника във Veolia.

Първите стари фотоволтаични панели, които са с продължителност на живот от около 25 години, вече започват да излизат от употреба, свалени от покриви и слънчеви инсталации в количества, достатъчно стабилни и значими, за да се гарантира изграждането на специална станция за рециклирането им, каза Veolia.

Рециклирането на фотоволтаиците, които скоро ще започнат да излизат от употреба в големи количества, е нарастващ проблем, сподели през октомври 2017 г. Уолтър Фийз, основател на завод за рециклиране на строителни отпадъци край Щутгарт в провинцията Баден-Вюртенберг в Южна Германия. Покривите на самия завод са покрити със соларни панели. Те обаче не се рециклират и това скоро ще стане важен въпрос, прогнозира Фийз.

Досега старите или счупени слънчеви панели обикновено са били рециклирани в съоръжения за рециклиране на стъкло с общо предназначение, където се възстановяват само техните стъклени и алуминиеви рамки. Специалното им соларно стъкло пък се смесва с другото стъкло. Остатъкът често се изгаря в циментови пещи.

В проучване от 2016 г. за рециклирането на слънчеви панели Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA) заяви, че в дългосрочен план изграждането на целеви инсталации за рециклиране на PV панели има огромен смисъл. Според агенцията, възстановените материали биха стрували 450 млн. долара през 2030 г., а към 2050 г. ще и надхвърлят 15 милиарда долара.

Роботите в новия завод на Veolia разтварят панелите, за да възстановят от тях матеираите – стъкло, силиций, пластмаси, мед и сребро. Те се раздробяват на гранулати, които могат да се използват за производство на нови панели.

Типичният кристален силициев соларен панел се състои от 65-75 процента стъкло, 10-15 процента алуминий за рамката, 10 процента пластмаса и само 3-5 процента силиций.

Veolia заяви, че има за цел да рециклира всички остарели и демонтирани фотоволтаични панели във Франция. На база опита си в завода фирмата ще се стреми да построи подобни заводи в чужбина.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*