Лийдс тества „рециклиране в движение“

Британският град Лийдс си е поставил за задача да преустрои инфраструктурата за рециклиране в центъра на града в опит да се справи с нарастващото предизвикателство, произтичащо от опаковките за хранителни продукти, консумирани „в движение“. Затова градът ще тества „рециклиране в движение“.

Инициативата се води от екологичната благотворителна организация Hubbub и схемата за рециклиране Ecosurety. Наречена #LeedsbyExample, кампанията се подкрепя от 18 организации, сред които Британската федерация по пластмасите, както и големи марки като Asda, Coca-Cola GB, Costa, M&S, PepsiCo и Shell. Акцията ще продължи 6 месеца. В рамките на този период ще бъдат инсталирани множество ярко оцветени, видими кошчета за рециклиране из целия град.

Междувременно смартфон-приложение, разработено от схемата On-Pack Recycling Lable (OPRL), ще предостави на потребителите информация за това къде човек може да да намери най-близката точка за рециклиране и как правилно да се отърве от боклука. Информацията от използването на приложението ще помогне на Hubbub да разработи нови инициативи за рециклиране и решения за създаване на политики в тази област.

Кампанията има за цел да се справи с нарастващото предизвикателство, произтичащо от отпадъците от опаковки от храна „в движение“ – кутии и чашки за малки порции, в каквито хората си купуват, например, храна за обяд. Последните проучвания в страната установиха, че макар много опаковки от този тип да могат да се рециклират, само 42% от местните власти осигуряват съоръжения за събирането им „в движение“ и съответно преработката им.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*