Пак разпалиха дебата „хартиени или найлонови торбички“

Експерти разкритикуваха решението на търговската верига Morrisons да премине от пластмасови към хартиени торбички за продажбата на насипни плодове и зеленчуци. Специалистите нарекоха това „ретроградна стъпка“ в усилията за справяне с изменението на климата.

Супермаркетът реши да спре използването на прозрачни пластмасови торбички в полза на рециклируемата хартия, позовавайки се на притесненията на клиентите относно замърсяването на природата. Такава стъпка обаче „подменя едно екологично предизвикателство с друго“, настояват специалисти.

Агенцията по околна среда е установила, че хартиените торбички – като се вземе предвид целият им жизнен цикъл на производство, употреба и изхвърляне – имат по-голямо вредно въздействие върху природата от найлоновите. Изследването на агенцията е установило, че хартиените пликчета могат да се считат за по-добри от найлоновите само тогава, когато се използват по четири или повече пъти. Ала това е малко вероятно на практика.

Изследването беше публикувано преди седем години, но експертите по отпадъци и рециклиране Wrap заявиха, че констатациите са актуални и днес.

„Това е ретроградна стъпка, да се върнеш към хартиените пликове“, коментира Крис Гудъл, автор и експерт по околна среда във Wrap. В сравнение с използването на найлонови торбички за насипните плодове и зеленчуци, хартиените пликчета са обратна стъпка по отношение на опазването на климата, каза Гудъл. Една от причините за по-голямото въздействие върху климата е, че използването на хартия „ще намали продължителността на живота на продуктите“, твърди той, „което води до повече хранителни отпадъци на депата, където те генерират метан – мощен парников газ“.

„Приятелите на Земята“ обаче заявиха, че приветстват преминаването към хартиени торбички и че трябва да се вземат предвид и екологичните проблеми, различни от изменението на климата.

„Проблемът с изменението на климата е, че – понеже това поражда толкова голяма тревога – то засенчва много сериозни опасения за околната среда и здравето и това включва … замърсяването“, обясни Джулиан Кърби, активист в групата. „Хартиената торба, ако се озове в околната среда, скоро ще се разгради. Не е такъв случаят с найлоновата“.

Супермаркетът изглежда е наясно с компромиса. Оттам заявиха, че са преценили въздействието на хартията върху околната среда в сравнение с потенциалното замърсяване с пластмаса. „Вслушахме се в гласа на клиентите и те ни казват, че прекомерната употреба на пластмаси е най-важният екологичен проблем, с който трябва да се справим“, каза говорител на търговската верига.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*