Австралия: въглищата ще играят роля в енергийния микс „може би завинаги“

Въглищата ще имат важна роля в Австралия „навярно завинаги“, според премиера Малкълм Търнбул. Той направи коментара по време на парламентарен дебат относно предложението на правителството за „национална енергийна гаранция“. Политиката предполага доставчиците на електроенергия да балансират намаляването на емисиите с надеждността на доставките.

Министър-председателят беше запитан дали е съгласен с министъра на енергетиката Джош Фрайънбърг, който по-раноо съобщи, че „би приветствал“ нова въглищна електроцентрала – и политиката ще удължи живота на въглищните ТЕЦ-ове на страната. „Въглищата играят много важна роля в енергийния ни микс и не се съмнявам, че ще я играят за много, много години напред, може би завинаги“, каза Търнбул. „Те ще имат голям дял много дълго време и може би ще остаат завинаги“.

Търнбул твърди, че политиката на кабинета е „технологично неутрална“ и няма да даде приоритет на въглищата пред възобновяемите източници. „Субсидиите приключват“, каза той.

Енергията е една от най-горещите теми в австралийската политика, поради високите цени на тока влиятелното минно лоби и увеличаването на емисиите на парникови газове.

Изказването на премиера на Австралия разгневи мнозина, които помнят Търнбул като „човека, който каза, че няма да води партия, която не е поне толкова ангажирана с действията в областта на климата, колкото е самият той“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*