Наденичките на Световното съсипват климата

Докато футболистите класно ритат топката на Световното първенство по футбол в Русия, не друго, а наденичките на Мондиала занимават една група изследователи от Германия. Те искат да знаят колко наденички се изяждат по време на мачовете и какви ще бъдат последствията върху климата….

Изследването се провежда от nu3 – немска компания, специализирана в храненето и хранителните добавки. Тя казва, че при всяка среща от Световната купа почти зрителите поглущат около 25 000 наденички.

В резултат на консумацията на всички тези колбаси – и тяхното производство – по време на всеки мач, изигран в Русия, се генерират по повече от 3000 кг въглероден диоксид, променящ климата.

Тези съкрушителни констатации са продължение на по-голямото проучване на nu3 – „Индекс на въглеродния отпечатък на храната“, публикуван по-рано тази година. Той сравнява емисиите на въглероден диоксид в 130 страни по целия свят въз основа на хранителните навици на населението.

Определяйки средното потребление на наденичкии в рамките на един футболен мач и вземайки данни от Организацията на ООН по прехраната и земеделието (ФАО), nu3 е успяла да изчисли колко килограма CO2 се получават в резултат на похапването. Освен това са изчислени хектарите тропически гори в Амазонието, които биха били необходими за извличане на емисиите на генерирания въглероден двуокис.

Изследването се базира на калкулация на броя на наденичките, консумирани от футболните фенове, по време на един мач в Дюселдорф, Германия. Установено е, че всеки втори зрител хапва поне по една наденичка на мач.

След това nu3 са използвали тази цифра, за да изчислят средния брой колбаси, които вероятно ще бъдат консумирани при всеки мач в Русия – 24 600. Това, по отношение на теглото, се явява 2 500 кг колбаси на мач.

Използвайки данните на ФАО, които изчисляват емисиите на СО2 за различните месни продукти, изследователският екип на nu3 е оценил да оценява общите емисии на СО2 в резултат на консумацията на колбаси на Световната купа.

Производството на стотици хиляди колбаси, които ще се шмугнат в гърлата на футболните зрители в Русия, означава, че в атмосферата ще бъдат изпуснати общо около 200 000 килограма CO2, твърди nu3. Според фирмата, ще бъде необходима доста голяма площ от тропическите гори на Амазонка, за да се компенсират тези емисии.

На база изводите си nu3 прикани ФИФА да подходи отговоно към ангажиментите си за опазване на климата. Управляващият орган на световния футбол казва, че очаква Световната купа да доведе до изхвърлянето общо над 2 милиона тона CO2 в атмосферата. Голямата част от тях обаче са резултат от самолетните полети на хилядите зрители до Москва и придвижването им на големи разстояния между различните футболни игрища.

1 коментар

  1. А защо няма данни за Октоберфеста в Германия?!!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*