Глобалното затопляне прави ориза по-беден на хранителни вещества

Една от последиците от наличието на въглероден диоксид в атмосферата ще бъде намаляването на хранителните вещества в ориза, въпреки нарастването на растежа на някои други култури. По този начин глобалното затопляне може да създаде сериозен проблем за два милиарда души на планетата, които зависят от този вид зърно. Учените са потвърдили, че оризът, отглеждан при по-високи нива на въглероден диоксид, е по-малко питателен.

Зърното съдържа по-ниски нива на протеини, желязо и цинк – метали, жизнено важни за здравето. Намалява и съдържанието на витамин В.

Тази констатация не се основава на компютърна симулация на реакцията на ориза към по-високите атмосферни нива на СО2, нито на лабораторни изследвания под стъкло в изкуствени условия. Тя се основава на изпитания на открито, подчертават изследователите. Нещо повече – тезата на учените е тествана на много места в страните, отглеждащи ориз, в продължение на много години.

Изводите на учените се отнасят за 18 сорта чист и хибриден ориз, тествани досега. Нивата на хранителните вещества спадат с 30%.

Десетки нации зависят от ориза за прехрана. Хората, които най-вероятно ще почувстват последиците от намалената хранителна стойност, уви, ще са и най-бедните. Изследователите изчисляват, че общо 600 милиона души, за които оризът осигурява повече от половината от дневната храна, ще бъдат засегнати. Последиците включват нарушено когнитивно развитие, по-слаба имунна система, затлъстяване и диабет.

Учените, които са провели експериментите в основата не тези нови изводи, са от Китай, Япония, САЩ и Австралия. Те са започнали своите експерименти още през 1998 г., съобщава екипът в списанието „Science Advances“.

Те открили, че тестният ориз в условия на повишен CO2 има средно 10% по-малко протеини, 8% по-малко желязо и 5,1% по-малко цинк в сравнение с ориза, отглеждан от фермерите при съществуващите условия. Също така има 17% спад в наличието на витамин В1 (тиамин) и повече от 16% спад на витамин В2 (рибофлавин). Нивата на витамин В5 или нивата на пантотеновата киселина са намалели с повече от 12%. Нивата на фолат или витамин B9 са намалели с 30%.

„Хората казват, че наличието на повече въглероден диоксид означава повече растителна храна – и това е така. Но как растенията реагират на това внезапно увеличение на храната ще повлияе и на човешкото здраве – от хранителните дефицити до етнофармакологията, както и сезонните алергии към полени – по начини, които все още не разбираме“, казва Луис Зиска, растителен физиолог в американския отдел на изследователската служба „Земеделие“, един от авторите на проучването.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*