Холандците с амбициозен закон за намаляване на парниковите газове

Холандските депутати представиха амбициозен нов законопроект за климата, насочен към намаляване на емисиите на парникови газове в страната почти до нула в срок до 2050 година. Законопроектът предвижда ежегоден преглед на напредъка в тази посока с цел гарантиране на изпълнението на целта.

Предложеният нов закон, който има подкрепата на огромното мнозинство от политическите партии в долната камара на парламента, „определя ясни цели за намаляване на емисиите на парникови газове“, заяви партията на местните зелени – ГрьонЛинкс. Законът също така „въвежда новаторски механизъм за ежегоден преглед, за да гарантира, че тези цели ще бъдат изпълнени от холандското правителство“.

Целите за намаляване на емисиите на парникови газове се са определени на 49% до 2030 г., а след това до 95% до 2050 г., съгласно законопроекта. Страната трябва да има и „100% въглеродно неутрално електричество през 2050 г.“, се казва в него.

За да се гарантира постигането на целите, бъдещите холандски правителства ще трябва да докладват веднъж годишно данни за емисиите. Те ще бъдат обсъждани в парламента на така наречения „Ден на климата“.

На всеки пет години планът за климата ще бъде актуализиран.

Законопроектът ще бъде обсъден от депутатите в долната камара за одобрение и след това трябва да премине в Сената, горната камара, преди да стане закон. Надеждата е, ч той ще влезе в сила следващата година.

Ако той приет, Холандия ще стане седмата европейска страна, въвела подобно законодателство – след Великобритания, Дания, Финландия, Франция, Норвегия и Швеция.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*