Горите може да загубят способността си да предпазват от екстремни изменения на климата

Горите по света са ключови за биологичното разнообразие. Учените все по-често се интересуват от начина, по който това разнообразие се засилва от микроклимата, който дърветата създават – и по този начин се явяват „подслон“ за останалите обитатели.

Неотдавнашно проучване на Университета в Монтана обаче предполага, че затоплящият се климат в Северозападната част на Тихия океан ще намали способността на много горски микроклимати да смекчават климатичните крайности. Изследването е публикувано в специализираното издание „Екография: журнал за пространството и времето в екологията“.

„Короните на горските дървета създават зони на микроклимат, които са по-малко променливи и по-стабилни от аналогични зони без горска покривка“, разяснява Кимбърли Дейвис, изследовател-сътрудник в университета и водещ автор на изследването. „Нашата работа показва, че способността на горите да буферират климатичните крайности зависи от покритието на короните и от наличието на местна влага – но и за двете се очаква да се променят със затоплянето на Земята“.

Много растения и животни, които живеят в ниската част на горите, разчитат на стабилните климатични условия, които се срещат по тези места, обяснява Дейвис. Проучването предполага, че някои гори ще загубят капацитета си да буферират крайните климатични условия, тъй като водата става все по-ограничена на много места.

„Промените във водния баланс, комбинирани с ускоряващи се загуби на зелена листна маса, дължащи се на увеличаване на честотата и тежестта на смущенията, ще доведат до много промени в микроклиматичните условия в горите“, каза Дейвис.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*