Градските дървета поемат въглерод колкото тропическите

Лондонски изследователи са открили нова причина за опазването на градските дървета. Дървесната маса в големите градове по света може да съхранява въглерод точно толкова, колкото тропичесикте гори и джунгли.

Голямата концентрация на хора в бързо разрастващите се градове води едновременно до промяната на климата и до повишаване на уязвимостта на селищата към климатичните екстреми, рожба наглобалното затопляне.

Това не е първото проучване за смисъла от дърветата в градската среда. Други изследователски екипи вече са подчертали неведнъж стойността на зеления балдахин сред претъпканите градски улици. Едно проучване изчисли, че мегаполисите се се радват на около 500 млн. долара годишно повече в бюджета си, само ако имат дървета по улиците и сенчести паркове. Друго проучване сочи, че зеленината из кварталите съответства на цените на недвижимите имоти.

Сега лондонските географи докладват в списанието „Carbon Balance and Management“, че са използвали LiDAR данни (метод за лазено измерване) и са измерили въглерода, съхраняван в общо 85 000 дървета в една област в Лондон – квартала Камдън. Те открили, че парк като Хамстед Хийт – известно лондонско открито пространство – съхранява до 178 метрични тона въглерод на хектар. Това е сравнимо със 190-те тона, които обикновено се съхраняват в един хектар тропически гори.

И така, оказва се, дърветата имат огромна стойност: осигуряват сянка, намаляват градското затопляне, съхраняват водата в почвите, филтрират въздуха и предлагат местообитание за други същества. Едно от изчисленията показва, че услугите, осигурявани от лондонските платани, дъбове и конски кестени струват общо 175 милиона долара годишно. Само капацитетът им за въглеродно съхранение се оценява на 6,3 милиона долара годишно.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*