Разнищиха мистерията с увеличението на забранените парникови газове

Светът наскоро научи, че хлорофлуоровъглеродите (CFC) – вид индустриални газове, увреждащи озона, забранени съгласно Протокола от Монреал от 1997 г. – наскоро направиха неочаквано завръщане – значително количество нови емисии бяха в атмосферата. Източникът на тези забранени газове известно време бе неясен. Сега документи и научни изследвания, събрани от „Ню Йорк Таймс“ и независими изследователи, показват, че въпросните газове – по-конкретно CFC-11 – навярно идват от фабрики в Китай, които произвеждат пяна за сгради и електроуреди.

„Трябваше да решим: да изберем по-евтиния пенообразен агент, който не е толкова добър за околната среда, или по-скъпия, който е по-добър за околната среда“, казва собственикът на фабрика Джан Уенбо пред „Ню Йорк Таймс“. „Разбира се, ние избрахме по-евтиния пенообразувател. Само така можехме да оцелеем“.

По време на интервюто на Джан местните власти са провели инспекции в целия град. Когато пристигнали в завода на Джан, те установили, че фабриката работи в нарушение на екологичните кодекси – и разпоредили тя да бъде затворена. „Те никога не са ни казвали, до миналата година, че това е вредно за атмосферата“, казва Джанг. „Никой не дойде да провери какво използваме, затова решихме, че е ОК“.

Въпреки че някои провинции в Китай затягат прилагането на забраната за CFC, химикалът все още е достъпен онлайн. „Когато никой не ги наблюдава, те могат да произведат, или когато получат поръчка – подземна заявка – могат да го произвеждат“, казва местният експерт по хладилна техника Лиу Ле пред изданието. „Произвеждат го за известно време, докато бъдат хванати“.

Американската агенция за опазване на околната среда твърди, че най-малко осем фабрики в четири провинции на Китай все още използват CFC за производството на пяна. „Мащабът на това екологично престъпление е опустошителен, с огромно потенциално въздействие върху климата и озоновия слой“, каза изпълнителният директор Александър Бисмарк.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*