АренА Амстердам се захранва от 148 батерии от електромобили

Nissan обяви, че е завършила инсталирането на система за съхранение на енергия, базирана на батерии, в АренА Амстердам (точно така се изписва) „Йохан Кройф“. Способна да съхранява 3 мегавата, тя се състои от 148 нови и използвани батерии от електромобили Nissan Leaf. Системата ще работи с конвертори на Eaton, за да осигури по-устойчив начин за захранване на арената.

„ArenA е обезпечена със значително количество енергия, дори и по време на прекъсване“, каза Хенк ван Раан, директор по иновационните дейности на съоръжението. „В резултат на това стадионът ще допринесе за стабилната холандска енергийна мрежа. АренА Йохан Кройф е един от най-устойчивите стадиони в света и има водеща роля във въвеждането на интелигентни иновации като тази уникална система за съхранение на енергия“.

Системата предполага нещо повече от теглене на енергия от мрежата за по-нататъшна употреба. АренА разполага с 4200 слънчеви панела на покрива си, които могат да генерират енергия за използване по-късно. Тя няма да се използва за първично захранване, а като резервно захранване в случай на прекъсвания – и като допълнение за периодите на интензивно натоварване на стадина. Това значително ще намали зависимостта на спортното съоръжение от дизелови генератори. Освен това ще намали натоварването на мрежата по време на концерти и други мащабни събития, които предполагат черпене на много енергия.

Повторното използване на стари батерии по този начин не е нова идея, но Nissan има цял филиал, посветен на намирането на начини за повторно използване на старите акумулатори. Само защото батерията на един електромобил вече не се представя толкова добре, колкото в началото, не е причина да бъде пратена на боклука, убедени са в компанията.

Снимки: Nissan

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*