Най-малкият US щат съди големите петролни компании заради изменението на климата

Роуд Айлънд обвини няколко големи петролни компании за това, че са допринесли за климатичните промени, нанасяйки вреди на инфраструктурата и крайбрежните общности в щата. Делото беше обявено от главния прокурор на Роуд Айлънд Питър Килмартин. То е първата стъпка на щата в посока търсене на отговорност от петролните компании за разходите, свързани с изменението на климата. Делото не е първо по рода си – вече няколко щата и местни власти заведоха подобни дела в САЩ.

Различни петролни компании са създали неприятности на обществото в щата и не са предупредили адекватно клиентите, потребителите и регулаторите за рисковете, произтичащи от употребата на своите продукти, гласи делото.

„От доста време съществува възприятието, че „големите нефтени фирми“ са твърде големи, за да бъде предприето нещо срещу тях, но ето ни нас – най-малкия щат – се изправяме срещу някои от най-големите корпоративни замърсители в света“, каза Килмартин изявление. Делото обвинява Exxon Mobil, BP, Royal Dutch Shell и Chevron, както и някои други компании.

Shell заяви в изявление, че „съдебните дела, които се маскират като действия в областта на опазването на климата и възпрепятстват сътрудничеството, необходимо за смислена промяна“, не са добър отговор на изменението на климата.

Делото е заради щетите, които глобалното затопляне нанася на крайбрежните общности. То води до нарастване на морското равнище, по-силни крайбрежни бури, по-високи приливи и отливи, а в резултат на това – увреждане на бреговата ивица, крайбрежните пътища и инфраструктури, държавни и частни имоти. Всичко това е резултат от горенето на изкопаеми горива. В делото се твърди, че дружествата са се опитали да опровергаят научните открития относно това как замърсяването с парникови газове причинява изменение на климата и не са предотвратили вредите, произтичащи от използването на изкопаеми горива от потребителите. Обвинението казва още, че петролните компании са нарушили Закона за околната среда на щата чрез замърсяване и унищожаване на природните ресурси в Роуд Айлънд.

Килмартин ще иска от компаниите да платят за вредите, свързани с изменението на климата, позовавайки се на разходите, покрити с пари на данъкоплатците, за ремонти на пътища, мостове, крайбрежни структури. Точна сума обаче не е посочена.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*