Ядлива опаковка без пластмаса се отглежда като комбуча

Полската студентка по дизайн Роза Януш създаде Scoby – екологична алтернатива на пластмасовите опаковки, която лесно се произвежда по същите методи, използвани за отглеждането на комбуча. „Произведена“ от ферментирали бактерии и дрожди, органичната мембрана може да се използва за съхранение на различни леки храни като семена, ядки или дори салати. Опаковката не генерира отпадък, защото е напълно биоразградима и даже може да се изяде след употреба.

Разработена като част от проект по промишлен дизайн в Школата по форми в Познан, Полша, Scoby на Роза Януш е създадена, за да помогне на фермерите да отглеждат собствени опаковки за продуктите си, без да произвеждат отпадъци. Използвайки бактериите и дрождите като основа, Януш използвала течността, за да отгледа биоразградимата мембрана в плитък контейнер. След около две седмици добавяне на захари и други селскостопански отпадъци за ферментация на материала, на повърхността се образувала мембрана, която може да бъде събрана.

„ Scoby може да се се отглежда от всеки бъдещ земеделски производител не само за производството на опаковки, но и заради ценния страничен продукт, който в зависимост от концентрацията е естествен тор или пробиотична напитка“, казва Роза Януш. „Така че може би производството на опаковки вече няма да замърсява околната среда и дори ще я обогати“.

Лекият и полупрозрачен материал е приятно мек и може да бъде оформен така, че да пасва на разнообразни храни, за да предотврати развалянето им. Благодарение на ниското си рН, Scoby има дълъг срок на годност, който дори може да бъде удължен, ако опаковката се се използва за съхранение на кисели хранителни продукти.

Материалът може да абсорбира вкусовете на храната, която съхранява. Роза Януш планира да проучи търговските възможности за Scoby в близко бъдеще и наскоро представи своя дизайн за наградата „Golden Pin Concept Design Award 2018“.

   

1 коментар

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*