Соларно училище произвежда достатъчно енергия за захранване на 50 жилища

Това начално училище в Порт, Швейцария, облечено в дървена облицовка, може да се похвали не само с приятния си външен вид – сградата захранва общността с електроенергия. Разположена в жилищен квартал, енергийно позитивната сграда има фовотолтаичен масив на покрива с повече от 1100 слънчеви панела. Те изцяло покриват енергийните нужди на училището. Наред с това осигуряват ток и за около 50 домакинства. И, разбира се, училището е визуално обвързано със съседите си чрез съвременен зигзагообразен покрив, който прави референция към острите покриви, типични за местната традиционна архитектура.

Сградата е сглобена от предварително оразмерен дървен материал, добит от устойчиви гори. Дървото което е избрано заради способността му да поема въглерода. То е използвано и за в интериора и мебелите. Всички други строителни материали са избрани така, че да са нетоксични, рециклируеми и да имат възможно най-ниско влияние върху околната среда, подчертават от архитектурното студио Skop от Цюрих, проектирало училището.

Училището посреща 280 деца на различни възрасти – от детска градина до последните класове на началното училище. Интериорът е изпълнен със светлина. Той е организиран около „централната циркулационна зона“, зигзагообразна източно-западна „опорна“ конструкция и отвореното учебно пространство, което се „разклонява“ на разклонени към класните стаи и другите затворени пространства на север и на юг. Гъвкавостта е основна тема в дизайна на интериора – в допълнение към многофункционалната циркулационна зона, съседните класни стаи и груповите работни помещения могат да бъдат свързани помежду си чрез големи врати. Това би трябвало да насърчава различни методологии за преподаване и учене.

„Разположена на лек склон, сградата се възползва от топографията и свързва различните открити пространства според различните пътища за достъп на учениците“, обясни Skop. „На основното ниво всички стаи се възползват от пространствените свойства на начупения покрив. Всяка класна стая изглежда като самостоятелна малка къща, създаваща уютна атмосфера за децата“. Училището в Порт има рейтинг MINERGIE-A за енергийна ефективност и е свързано към местната мрежа за централно отопление.

Снимки: Simon von Gunten и Julien Lanoo

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*