Архитект превърна 4 корабни контейнера в екологичен дом

Архитектурната фирма Matt Elkan Architect проектира красив нов дом на южното крайбрежие на Австралия, изработена от четири корабни контейнера. В допълнение към изграждането на дома от старите контейнери, фирмата е вкючила и редица устойчиви характеристики, за да направи къщата възможно най-екологична.

От самото начало архитект Мат Елкан работил с собствениците на жилището, за да създаде дизайн, който да отразява тяхната визия за екологичен семеен дом. Той също така искал да докаже, че да имаш хубав и устойчив дом не е равносилно на разорение. В този проект важни бяха икономиката, ефективността и това как да се направи възможно най-много с много ограничен бюджет,“ казва архитектът. „Убеждението на клиента от самото начало бе, че добрата архитектура не трябва да бъде скъпа и този проект се опитва да докаже теорията“.

Въпреки че вписването в ниския бюджет е основен фактор през цялото време, минимизирането на въздействието върху околната среда на дома е изключителна важност при проектирането и изграждането. Затова не са извършеникаквито и да е изкопни работи на мястото на дома, а четирите контейнера са положени стратегически, за да се възползват от естествената светлина и да осигурят пасивен контрол на температурата. Архитектите използвали изолация от естествен дървен материал за плоския покрив. За да е екологичен домът, в него не са използвани никакви лепила. Освен това къщата има високоенергийни прозорци и врати от рециклирано масивно търво. За пестене на водата има резервоар за съхранениена 500 литра вода.

Резултатът? Красива къща с площ от 100 квадратни метра, в която могат да се настанят до десет души. За разлика от някои домове от корабни контейнери, дизайнът гордо показва „железата“ – естетически – и в екстериора, и в интериора. Вътрешността на дома е боядисана в тъмно сиво, а вратите са оставени в първоначалното си състояние с маркерите за теглото и подробностите за доставката.

Интериорът също гордо показва индустриалния си произход. Стените на контейнера са боядисани в лъскава бяла боя с няколко акцентни стени, направени от светло дърво. Същото е използвано за тавана и подовата настилка. Плъзгащите врати в стил фермерска къща придават на дома модерност.

Изобилието от прозорци в дома осигурява на интериора много естествена светлина и силна връзка с прекрасната природа около дома. Много от прозорците, които са от пода до тавана, могат да бъдат скрити от големите контейнерни врати. Жилищното пространство се отваря към дървена палуба, като допълнително засилва връзката на интериора с екстериора.

     

Снимки: Саймън Уайтбред

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*