Германия произвела за 6 месеца чиста енергия колкото за 1 година

През първата половина на 2018 г. Германия е генерирала достатъчно енергия от възобновяеми източници, за да захранва всяка една къща в страната в продължение на цяла година.

В периода между януари и юни тази година страната е произвела 104 млрд. KWh възобновяема енергия. Това включва енергия от вятърни, слънчеви, водноелектрически източници и системи с биомаса.

Цифрата е с 9,5% по-висока в сравнение със същия период на предходната година. Новините бяха обявени от E.ON – енергийна фирма със седалище в Есен, Германия.

„Това показва как възобновяемите енергийни източници стават все по-важни за нашето енергийно снабдяване“, каза Виктория Осадник, ръководител на E.ON Energie Deutschland.

От всичките 104 млрд. kWh вятърната енергия представлява почти 53%. Ветроенергийните паркове в страната са произвели 55 млрд. KWh.

Слънчевата енергия е произвела 21 млрд. киловатчаса или 20,2% от общия обем енергия от възобновяеми източници в страната. 20 милиарда киловатчаса произхождат от биомаса и 8 милиарда киловатчаса – от водноелектрическа енергия.

Първата половина на настоящата година отбелязва първия път, когато Германия е произвела повече от 100 млрд. киловатчаса възобновяема енергия за шест месеца.

През 2017 г. възобновяемата енергия е допринесла за 36% от енергийния микс в страната.

5 коментара

  1. В Германия има инсталирани над 1 600 000 Фотоволтаични централи на покриви, което превръща тези немски домакинства, които сами си произвеждат тока в енергийно НЕзависими! За сравнение в България има около 600 покривни фотоволтаични ЕЦ, в Гърция са над 50 000 броя, а в Австралия са 1 879 000 броя/при 23 млн. жители!/. Австралия е №1! Ако бяхме на нивото на Австралия, трябваше в България да имаме по покривите около 650 000 соларни централи…

  2. Pesho, скъпа е първоначалната инвестиция – след като тя е направена, произведената енергия става по-евтина дори и от тази от съществуващи (вече построени) ядрени централи. Срокът за експлоатация е достатъчно голям, за да се твърди, че това е икономически най-правилното решение.
    „Лошото“ е, че цените на самите панели/вятърни генератори всяка година падат и затова е икономически е доста примамливо да се изчака все по-ниска и по-ниска цена на инвестицията, което задържа бързото преминаване към новата ера…

  3. Страшно е тъжно и абсурдно, че ги „мислим“ германците, а не се замисля/ме/те защо е така

  4. А абсурдното в случая е, че цените на едро на тока в Германия, са едни от най-ниските.

  5. Тъжното е че едновременно с това (т.е. вероятно заради това) Германия е с една от най-скъпите цени на тока за крайни потребители.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*