Британците започват тестове на приливна турбина

Британската Marine Power Systems обяви успешното инсталиране на първия си прототип на WaveSub – подводна система за производство на приливна енергия – в пристанището Фалмут в Корнуол. Това е началото на нова фаза от морските изпитания на технологията.

Устройството WaveSub сега е разположено в център за морски изпитания FaBTest в пристанището, където ще премине последните етапи на своето пускане в експлоатация, преди да започне производството на енергия по-късно през това лято.

Благодарение на десетилетие работа и 5 млн. лири финансиране концептуалното устройство за добив на чиста енергия е проектирано така, че да бъде инсталирано под морската повърхност на около 10 километра в открито море. Това позволява системата да се „скрие“ от суровите морета. Потенциалът и е да впргне достатъчно енергия от вълните за захранване на 5000 жилища.

Компанията казва, че в крайна сметка се надява да изгради 100-метрово 5MW WaveSub устройство в морето и да го свърже към електрическата мрежа на Обединеното кралство до 2020 г.

Д-р Гарет Стокман, главен изпълнителен директор на Marine Power Systems, заяви, че технологията може да играе ключова роля в зараждащия се, но бързо развиващ се световен пазар на приливна енергия. „В MPS смятаме, че с непрекъсната подкрепа и инвестиции приливната енергия може да се превърне в нов източник на нисковъглеродна енергия, както и да бъде значим фактор за бързо развиващата се икономика на Обединеното кралство“, каза той.

Съоръженията за добиване на енергия от приливите могат да са много ценни за селските и крайбрежните региони, където много други технологии за добив на енергия не могат да достигнат или просто са неприложими.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*