Шефът на US еко-агенцията подаде оставка

Директорът на американската Агенция за защита на околната среда Скот Пруит подаде оставка, предадоха световните агенции. „Приех оставката на Скот Пруит“, обяви в Twitter президентът на САЩ Доналд Тръмп. Той благодари на Пруит за „изключителната работа“ и уточни, че природозащитната агенция ще бъде оглавена временно от досегашния си заместник-директор Андрю Уийлър. Тръмп не посочи причини за оттеглянето на Пруит.

Впоследствие президентът на САЩ уточни пред репортери, че директорът на екологичната агенция сам е отишъл при него и му е казал, че се оттегля от поста. Пруит се аргументирал, че скандалите около него отвличат вниманието от работата на администрацията. Иначе той отрича да е извършил нещо нередно.

Асошиейтед прес отбелязва, че шефът на Агенцията за защита на околната среда се бе превърнал в постоянен източник на проблеми за президента, дошъл на власт с обещание да „пресуши блатото“.

Пруит бе скептик относно глобалното затопляне. Като лидер на еко-агенцията той се посвети до голяма степен на зачеркването на екологичното наследство на предишния президент на САЩ Барак Обама. Пруит отмени редица природозащитни мерки от времето на Обама с аргумента, че вредят на бизнеса. Това му навлече многобройни обществени критики и съответно похвали от частните корпорации.

ОТ: БТА; снимка: Гейдж Скидмор, CC-BY-SA 2.0

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*