Мадагаскар инсталира солари като по-евтина енергийна алтернатива

Мадагаскар обяви плановете си за разработване на повече проекти за добив слънчева енергия като опит да намали разходите си за производство на електроенергия. Правителството ще изпълни Проект за подобряване на дейностите и управлението на електроенергийния сектор в Мадагаскар (EGOSIP) след одобрението на Световната банка за кредит от 40 млн. щ.д. от Международната асоциация за развитие.

Финансирането, одобрено през юни, ще наложи използването на План за подобряване на производителността, наложен на мадагасканската електроразпределителна компания, предаде Bloomberg.

В крайна сметка нацията цели да осигури универсален достъп до електрическа енергия до 2030 г. Понастоящем по-малко от един на седем души от мадагаскарското население има достъп до електричество.

Министърът на енергетиката на страната Ланто Расолоелисън съобщи, че правителството си е поставило за цел да намали цената на електроенергията от сегашните 0,26 щ.д. на киловатчас за електроенергия, произведена от нефт и дизелово гориво, до 0,14 на киловатчас за слънчева енергия. Целта на новия проект е да разнообрази източниците ка на енергия в страната, където за момента приблизително 50% от тока се осигурява от топлинна енергия.

Нацията има голям потенциал за реализацията на проекти за слънчева енергия, тъй като повечето региони имат лесен достъп до изобилна слънчева светлина, според Програмата за сътрудничество между Африка и ЕС за възобновяема енергия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*