Столичани се организират за защита на градските дървета

Ремонтът на ул. „Граф Игнатиев“ в София тече вече два месеца, но обещанията, направени по отношение на запазване на съществуващата дървесна растителност, далеч не се спазват. Част от дърветата са отсечени, някои са повредени от строителните машини и немарливото отношение на работниците, други в момента са с оголени корени и има опасност да изсъхнат.

Нито общината, нито надзорниците на обекта приемат сериозно отговорността по опазването на зелената система в София. Веднъж завинаги трябва да бъде спряно унищожаването на зеленото богатство на София!

Това казват инициаторите на новосъздадената гражданска инициатива „Зелени улици“. Тя стартира подписка с няколко искания относно зеленината в града:

1. Незабавно да бъдат прекратени нараняването и сечта на здрави дървета.

2. Изсечените през последните години и по време на ремонта на ул. „Граф Игнатиев“ дървета да бъдат възстановени с подходящи нови на същото място, а не „някъде в района“.

3. В най-кратки срокове да бъде създаден заложеният в Наредбата на СОС от 2007 г. регистър на дърветата в София, който да бъде достъпен за всички граждани, а на неизпълнилите тази разпоредба на СОС да бъде потърсена административна отговорност.

4. Реалният инвестиционен проект за ремонта на ул. „Граф Игнатиев“ да стане обществено достояние.

Инициаторите подчертават още, че разполагат с голям брой снимки, доказващи безогледното унищожаване на зеленото богатство на София. Гражданите се опасяват, че ремонтните дейности се извършват главно с оглед ползите за конкретни строителни фирми, а не заради подобряването на облика на града. Утре инициаторите ще дадат и пресконференция по темата.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*