Швейцарска къща от сламени бали е енергийно самодостатъчна

Традиционните строителни техники и съвременните технологии са си направили среща в тази къща в Берн – самодостатъчна постройка от сламени бали в Грабен – швейцарско село, разположено на по-малко от час път с кола на север от Берн. Архитектурното студио Atelier SCHMIDT GmbH е проектирала модерния дом. Той е създаден с мисъл за сливане със селската околност, възползвайки се от вида на стара бернска фермерска къща. Къщата е енергийно самодостатъчна – тя се захранва изцяло от соларните си панели, разположени на покрива.

Къщата е построена насред красив селскостопански пейзаж. Самото жилище се състои от три етажа в допълнение към малък сутерен, с обща площ от 190 кв.м. В отговор на искането на клиента за модерен, устойчив дом, който да бъде озарен от много естествена светлина, Atelier SCHMIDT GmbH проектирали сградата с големи, но внимателно разположени прозорци. Наред с това къщата има силно изолираща обвивка, така че да се налага минимално отпление. То може да бъде осигурено чрез фотоволтаичния масив или чрез пасивни слънчеви техники.

“Вътре в къщата стъклените тавани гарантират, че дневната светлина може да проникне напълно в цялата сграда”, обяснява Atelier SCHMIDT GmbH. “Намаляването на вътрешните стени позволява на собствениците да живеят и работят в голямо отворено пространство”. Стените с дебелина 80 сантиметра играят ролята на термална маса и по този начин се намалява нуждата от активно отопление. Електрическата и топлинната енергия, натрупани от соларните панели, се съхраняват съответно в батерия и в 5000-литров резервоар, разположен в сутерена. “Ако е необходимо, къщата може да бъде топлена от натрупаната термална енергия”.

Разположена по оста изток-запад, къщата е изградена предимно от необработвана дървесина за интериора и екстериора. Дървената фасада ще потъмнее с течение на времето и допълнително ще “слее” сградата с пейзажа. Слънчевите панели покриват целия покрив, който има дълги надвиснали стрехи, за да предпазва интериора от нежелано натрупване на топлина през лятото.

4 коментара

  1. Такива къщи (със сламени бали и сламени панели) отдавна се строят и в България и няма никакъв проблем с пожарната безопасност. Сламата се измазва с глина и по този начин е невъзможно да се запали. Средата за живеене е страхотна, единствено стените са по-дебели и изяждат повече жилищна площ.

  2. От противопожарната отбрана ще позволят ли такова постройката на такава къща, защото един не загасен фас и става страшно.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*