Червената книга вече обхваща 26 000 застрашени вида

Над 26 000 вида са категоризирани като “застрашени” в най-новото издание на Червената книга” – световен списък с животински и растителни видове, които са в една или друга степен заплашени от изчезване. Тя е дело на Международния съюз за опазване на природата (ICUN). Новата Червена книга идентифицира 26 197 растения и животни като особено уязвими към различни екологични заплахи по света.

В Австралия местните популации на различни влечуги са изправени пред много заплахи. 975 влечуги, обитаващи острова – почти всяко хладнокръвно животно, което живее там – са присъединени към списъка. Голям брой са застрашените животни и в Азия.

Сред причините, довели до това положение, са променящите се фактори на околната среда, инвазивните видове, изменението на климата, обезлесяването, циклоните, бракониерството и смъртта от електропроводи.

В Япония към червения списък са добавени и три вида земни червеи, които са изправени пред изчезване. Ядрените “спомени” от Втората световна война и сривът на ядрения реактор във Фукушима през 2011 г., съчетани с прекомерното земеделие и растежът на градовете, застрашават червеите.

Има и голям брой растения, включени в Червената книга. Обезлесяването, сушата, унищожаването на гори зради земеделието и пренасочването на водите – това са част от причините.

Въпреки че перспективата е мрачна, все още има надежда за застрашените видове. ICUN работи активно с местното население, за да гарантира, че растенията и животните могат да продължат да живеят в продължение на поколения. Дали усилията им ше доведат до желания резултат?

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*